‘Is het slim om mijn kind te helpen met zijn huiswerk?’

By maart 19, 2019Makkelijker leren

Veel pubers ervaren huiswerkstress. Wat doe je als je dit ziet bij jouw kind? Is het goed om hem te helpen of moet hij het zelf maar leren?

Als ouder kun je gelukkig zeker wat doen om je kind te helpen. Is het dan de bedoeling dat je tot ‘s avonds laat zit te zwoegen om zijn werkstuk te maken? Nee, beter van niet. Wat kun je als ouder wel doen?

Pubers overzien de grootte en hoeveelheid van hun schoolwerk nog niet. Op lange termijn hebben ze moeite met plannen; ze maken zich niet druk over het proefwerk geschiedenis dat voor volgende week woensdag ‘pas’ gepland staat. Dit lukt ze echter wel goed op korte termijn; dinsdagavond wordt er tot laat doorgeleerd, aangezien er het proefwerk de volgende dag ‘al’ is!

Als ouder kun je je kind helpen bij de organisatie van zijn schoolwerk. Hieronder enkele tips:

1. Koop een papieren agenda

Men zegt niet voor niets: ‘wat schrijft, dat blijft’. Hoewel je puber het waarschijnlijk onzin vindt, helpt een papieren agenda om overzicht te krijgen. In één oogopslag kun je zien wat er de komende week moet gebeuren. Hij kan in verschillende kleuren de verschillende soorten huiswerk noteren voor nog meer overzicht. Zelf gebruik ik altijd de Time 2 Planner. Deze sluit goed aan bij de cursus ‘Snel leren = leuk leren’, maar kan door iedereen gebruikt worden. Naast het opschrijven van je huiswerk kun je namelijk meteen een planning maken!

2. Bekijk samen magister

Pak magister erbij en bekijk samen met je kind wat er de komende weken moet gebeuren en schrijf dit in de agenda of planner.

3. Hak leerstof in kleine stukjes

Hak een groot proefwerk in kleine stukjes, zodat je puber dit verspreid kan leren. Dit is effectiever dan ineens alles leren. Deze stukjes, oftewel leerblokken, kun je samen verwerken in een planning. Daarbij is het goed om ’25 minuten leren – 5 minuten pauze’ aan te houden.

4. Blijf vragen stellen

Probeer je kind niet te veel op te leggen. Niets zo vervelend voor je puber als bemoeizuchtige ouders. Als je puber een onvoldoende haalt, stel hem dan vragen. Waar is het fout gegaan? Hoe kan het anders? Laat hem zelf oplossingen bedenken, vaak weten ze zelf heel goed wat er anders kan.

5. Blijf motiveren

Dit is erg belangrijk. Probeer niet meteen boos te worden als je puber een slecht cijfer haalt, maar blijf hem belonen voor zijn inzet. Het is een goed idee om hem te helpen herinneren waar hij het voor doet. Als hij slaagt, kan hij die opleiding doen waar hij zich voor ingeschreven heeft of gaan jullie samen naar die ene leuke voetbalwedstrijd. Een leuke tip is om dit te visualiseren. Maak bijvoorbeeld samen een moodboard waarin je de uitkomst visualiseert (bv. plaatjes van een voetbalwedstrijd en/of plaatjes van de vervolgopleiding).

6. Schakel hulp van buitenaf in

Soms neemt een puber nou eenmaal beter iets aan van een ander dan van zijn eigen ouders. Wellicht heeft hij een broer of zus die hem kan helpen? Of een tante die goed is in wiskunde? Soms kan het helpen om iemand anders om hulp te vragen.

Maar wat als je kind helemaal geen hulp wil? Wat doe je dan? Daar schreef Ankie Remijn een blog met 8 tips over.

Meer weten over hulp bij het maken van huiswerk of effectief leren?

Lees meer over de cursus voor middelbare scholieren of de cursus voor studenten/volwassenen.

Handige tips?

Deel ze op social media via de knoppen bovenaan de pagina.

Leave a Reply