Hoe kan ik mijn kind voorbereiden op de middelbare school?

By april 24, 2019Makkelijker leren
Tijdens de laatste schoolweken in groep 8 heeft je kind even geen serieuze verplichtingen meer. Vaak gaan ze met de klas op kamp en bereiden ze zich voor op de eindmusical. Na de vakantie gaat er een hoop veranderen voor je kind. Een nieuwe school, nieuwe vakken, nieuwe docenten en niet te vergeten nieuwe klasgenoten. Veel kinderen vinden daardoor de overgang naar de middelbare school erg spannend.

Wat kun jij doen om je kind goed voor te bereiden?

  1. Bezoek open dagen: de meeste middelbare scholen houden ieder jaar een of meerdere open dagen. Tijdens deze open dagen krijgt je kind een goede indruk hoe de school eruit ziet en hoe het er aan toe gaat. Misschien kennen jullie al andere kinderen die naar deze school gaan. Vraag hen gerust om meer te vertellen over de school.
  2. Op de middelbare school krijgt je kind te maken met een grote hoeveelheid leerstof. Kijk eens naar een cursus speciaal voor leerlingen uit groep 8, zodat hij alvast kan oefenen met het ‘leren leren’. Of bekijk alvast een cursus studievaardigheden voor leerlingen van de middelbare school. Je kunt zelf ook een cursus volgen, zodat jij je kind straks kunt helpen om makkelijker te leren.
  3. Als je kind erg onzeker is, kan een brugklastraining Je kind leert hier hoe je nieuwe vrienden kunt maken en wat je kunt doen als je gepest wordt. Vaak worden deze trainingen in de laatste week van de zomervakantie georganiseerd, zodat je kind meteen de geleerde vaardigheden in de praktijk kan brengen.
  4. Koop samen schoolspullen: een (leuke) goede agenda, schriften, een etui, pennen, kaftpapier en een leuke, stevige schooltas.
  5. Plan een gezellige middag om samen boeken te kaften! Bekijk ondertussen alvast samen eens de boeken. Zie hieronder de video voor tips (bron: Beautygloss):

6. Zorg dat hij een goede, rustige studieplek heeft. Dit kan een plek zijn in zijn kamer of ergens anders in jullie huis. Kies een rustige ruimte, waar hij geconcentreerd kan leren. Een opgeruimd bureau en ruimte om zijn boeken op te bergen zijn erg belangrijk.

7. Oefen een paar keer samen de weg naar school, zodat hij de eerste keer niet verdwaalt! Met name reizen met de bus of trein is wennen.

Soms is het even wennen..

Het ene kind voelt zich meteen thuis op zijn nieuwe school, terwijl het andere kind zijn draai nog moet vinden. Wees niet gelijk ongerust als je kind een paar weken (of zelfs maanden) nodig heeft om vertrouwd te raken met zijn nieuwe school. Ook voor jou als ouder is het wennen!

Meer weten over makkelijker leren?

Woon je in Twente? Dan kun je bij mij een cursus volgen als je in groep 8 zit of al naar de middelbare school gaat.

Woon je niet in de buurt? Dan vind je hier een overzicht van de trainers door heel Nederland die dezelfde cursussen aanbieden.

Leave a Reply