Moeite met je examen tekst verklaren? Dit stappenplan helpt je!

‘Voor Nederlands, Frans, Engels en Duits heb ik tekstverklaren als examen. Ik ben daar écht niet goed in, maar kan daar toch niets aan voorbereiden.‘ Dit zei een cursist laatst tegen me tijdens de cursus ‘Snel leren = leuk leren’. En dit hoor ik vaak, tekst verklaren vormt voor sommigen een waar struikelblok. Hoe frustrerend is het ook als sommige klasgenoten fluitend een 8 halen, terwijl jij peentjes zit te zweten boven je examens.

Ik herken het van mijn eigen examenjaar. Woordjes leren geen probleem, maar die lastige teksten… En het telt ook nog eens voor de helft mee! Voor wie dit herkenbaar is: ik heb goed nieuws! Je kunt je wel degelijk voorbereiden op deze examens. Ik wil je graag helpen met deze tips, zodat je met een beter gevoel je examens in gaat dan ik destijds deed.

Deze twee tips helpen je tijdens de voorbereiding:

1. Leer de signaalwoorden

Signaalwoorden hebben een belangrijke functie in de tekst. Ze geven de tekst structuur en geven verbanden aan in de tekst. Het is dus belangrijk dat jij weet wat de signaalwoorden betekenen. Ze kunnen je helpen om de tekst goed te begrijpen, het doel van de tekst te bepalen en de vragen gemakkelijker in te vullen. Dus zoek in je boek en op internet naar de signaalwoorden en hun betekenis.

Bekijk ook eens deze video (bron: Digistudies Examens) over signaalwoorden en de tekstverbanden voor het vak Engels:

2. Oefen!

Je kunt de teksten dan niet ‘leren’ maar je kunt wel degelijk oefenen met oude examens die zijn te vinden op internet. Zo maak je alvast kennis met het type tekst en type vragen. Door veel te oefenen, zul je merken dat je er meer handigheid in krijgt. HIER kun je allerlei oefenexamens vinden. Succes!

Dit stappenplan helpt je tijdens het maken van je examen tekstverklaren:

1. Focus

Neem voordat je het examenblad opent even de tijd om je te focussen. Zorg dat je in een actieve houding zit, zodat je hersenen een seintje krijgen dat ze zich moeten focussen. Pep je zelf even kort op: ‘je kan het!!’. Hierdoor zul je positiever en gemotiveerder beginnen aan je examens, het helpt echt!

2. Oriënteer

Bekijk de tekst eerst eens voordat je gaat lezen: kijk naar titels, tussenkopjes, plaatjes, grafieken, bron e.d. Als je dat doet, zorg je ervoor dat je hersenen alvast gaan nadenken over het onderwerp. Het is ook goed om de eerste (inleiding) en laatste alinea (conclusie) door te lezen. Dan heb je al een idee van het verloop van het verhaal.

Op het moment dat jij gaat lezen, zul je merken dat je eerder snapt waar de tekst over gaat. Vergelijk het met het kijken naar een film. Als jij eerst de filmtrailer hebt gezien, weet je in hoofdlijnen wat er komt. Je zit dan vanaf de eerste minuut in de film en snapt meteen waar deze over gaat. Zo werkt het ook met het lezen van een tekst.

3. Actief lezen

Voordat je de tekst gaat lezen, lees de vragen eerst door (let op: lees de antwoorden van de meerkeuzevragen nog niet, deze leiden je juist af!).

Vervolgens ga je elke alinea actief lezen (heb je nog een actieve houding?). Onderstreep de kernzin (boodschap van de alinea) en omcirkel de signaalwoorden. Tijden het lezen kun je de regels bijwijzen met de punt van je pen voor nog meer concentratie.

4. Vragen beantwoorden

Lees opnieuw de vraag. Lees de alinea waar deze vraag beantwoord wordt nogmaals. Bedenk voor jezelf wat je gelezen hebt en wat het antwoord zou kunnen zijn. Een open vraag kun je nu beantwoorden. Lees bij een meerkeuzevraag nu de antwoorden en bedenk welk antwoord het beste past bij het antwoord dat jij voor jezelf had bedacht. Ook deze meerkeuzevraag kun je nu beantwoorden.

Ik hoop dat ik je hiermee op weg heb geholpen. Heel veel succes!

Deel dit bericht met andere examenkandidaten, zodat iedereen goed voorbereid zijn examens in gaat.

Leave a Reply