‘Hoe krijg ik meer inzicht?’ – makkelijker leren

‘Pfff….weer een onvoldoende voor grammatica Frans. Hier heb ik echt geen inzicht in.’ Ik heb dit vaak gezegd op de middelbare school. Ik leerde me suf, maar die voldoende die kwam maar niet. Ik heb zelfs weleens echt een ‘1’ gehaald, terwijl ik ijverig had geleerd! Hierdoor was ik er ook van overtuigd dat ik het écht niet kon, omdat ik geen inzicht had. Inmiddels weet ik beter (hier kom ik later op terug).

Wat is ‘inzicht’ nou eigenlijk?

Er wordt vaak gezegd: ‘Je hebt het of je hebt het niet’. Maar is dat eigenlijk wel zo en hoe kun je er dan wel voor zorgen dat je meer inzicht krijgt? Inzicht is het begrijpen van wat je geleerd hebt. De basis die hieraan ten grondslag ligt is kennis. Bijvoorbeeld: als jij niet weet wat fijnstof is, kun je op je proefwerk ook niet uitleggen wat de gevolgen hiervan zijn. Daarnaast verkrijg je inzicht door de overeenkomsten, verschillen en samenhang tussen de stukjes kennis te zien. Je begrijpt hoe het onderwerp in elkaar zit.

Hoe krijg ik meer inzicht?

Jij kunt zeker aan de slag om meer inzicht te krijgen. Ik geef je 2 tips:

Leer actief en verbeeldend:

Zoek instructiefilmpjes op YouTube, leg de leerstof aan iemand uit, maak een mindmap, oefen met grammatica door het toe te passen en oefen met sommen. Hierdoor ga je beter begrijpen wat je leert en krijg je meer inzicht in de stof!

Stel jezelf toets vragen:

Denk hierbij aan kennisvragen (‘Wat is…?) en inzichtvragen (‘Kun je uitleggen dat…?’ of ‘Geef een voorbeeld van…’).

Ga er mee aan de slag!

Inmiddels kan ik duidelijk de conclusie trekken dat je zeker meer inzicht kan krijgen door op een andere manier te gaan leren. Het eerder genoemde voorbeeld van mijn onvoldoendes voor grammatica Frans is hier een mooi voorbeeld van. Toen ik een paar jaar geleden ter voorbereiding voor een van mijn cursussen voor middelbare scholieren een mindmap wilde maken voor grammatica Frans, kwam ik na het maken hiervan tot de conclusie dat ik het eindelijk helemaal snapte! En dat in 30 minuten, dat was me in 6 jaar tijd op de middelbare school niet gelukt…

Wil je een cursus volgen op het gebied van makkelijker leren? Kijk dan HIER.